Spätburgunder
De Spätburgunder behoort tot de vroegste rassen die in het westelijk deel van Centraal-Europa uit wilde druiven veredeld werden. Karel de Dikke introduceerde het in 884 aan het Bodenmeer.
In Duitsland zijn ongeveer 12.000 hectare wijngaard met Spätburgunder aangeplant. Dat komt overeen met een aandeel van ruim 10% van de totale aanplant. Dit edele en zeer oude ras vraagt de nodige zorg en stelt hoge eisen aan klimaat en bodem. Het gedijt het beste in zogenaamde ‘Rieslinglagen’, dat wil zeggen de beste locaties. Wanneer de groeicondities goed zijn, dan bereikt de Spätburgunder een topvorm en beloont hij de inspanningen met enkele van de mooiste rode wijnen ter wereld.
Van Spätburgunder wordt voornamelijk droge rode wijn gemaakt, deels ook met een zeker restzoet.
Spätlese
Spätlese wijnen zijn wijnen van een nog latere oogst. De wijn is nog geconcentreerder en voller van smaak dan Kabinett wijnen.